Recenze

Kazachstán. Stepní ptáci (tisková zpráva). Internetový obchod Peterstamps

Cíl: Představit hlavní představitele stepních živočichů, jejich adaptaci na přírodní podmínky a život ve stepích.

1. Představit hlavní druhy stepních živočichů;

2. Zjistit, jak se zvířata přizpůsobují přírodním podmínkám a životu ve stepích.

1. Korekce a rozvoj dlouhodobé paměti při vysvětlování nové látky;

2. Rozvoj zrakových a sluchových analyzátorů pomocí hádání hádanek;

3. Náprava a rozvoj jemné a hrubé motoriky prostřednictvím tělovýchovných minut.

1. Podporovat environmentální výchovu (opatření na ochranu zvířat);

2. Rozvíjet schopnost samostatné práce.

Vybavení: učebnice 7. třídy, soubor ilustrací flóry a fauny stepního pásma.

1. Organizační moment.

2. Aktualizace znalostí.

3. Studium nového materiálu.

5. Konsolidace studovaného materiálu.

I. Organizační moment.

II. Aktualizace znalostí.

U: Kluci, dnes jsem byl na cestě na vaši lekci a potkal jsem Dunno. Zjistil, že umíte dobře zeměpis a rozhodl se vás požádat o pomoc. Jde o to, že je kamarád s Flower a ona se mu směje. Říká, že je hloupý, protože nezná názvy stepních rostlin.

– Kluci, pomůžeme nevím?

U: Připomeňme si vše, co víme o rostlinách stepního pásma. Nejprve si ale připomeňme, co je to step.

1. Konverzace o problémech:

D: Step je rovinatá oblast bez stromů pokrytá travnatou vegetací, která je přizpůsobena suchému klimatu.

  • Jak se rostliny přizpůsobují suchému klimatu?
  • Rostliny ukládají živiny do svých cibulí a jejich kořeny rostou v horní vrstvě půdy a brzy vysychají. Tyto rostliny jako první zdobí step na jaře a jako první vysychají. Toto je žlutá husí cibule, fialový kosatec, tulipán.

U: Jaké rostliny nám zbyly?

D: Zbývají kulturní rostliny. Jedná se o slunečnici, pšenici, kukuřici.

U: Kluci, já nevím, děkuji vám za pomoc. Teď ví všechno o rostlinách stepní zóny a Flower se mu nebude smát. Sbohem.

III. Učení nového materiálu.

U: Kluci, mám na tabuli pověšený plakát. Co je na něm napsáno?

D: Na plakátu jsou napsaná písmena.

U: Vaším úkolem je škrtat opakující se písmena. Ze zbývajících písmen vytvořte slovo a přečtěte si ho.

Yu

И

К

Н

Б

Ж

R.

О

Я

Е

AP

В

AP

S.

R.

Б

Я

Т

Yu

К

D: Objevilo se slovo “Zvířata”.

1. Práce s učebnicí kreslení:

U: To je pravda a tématem naší dnešní lekce je zvířecí svět stepí. Ve své učebnici na straně 116 určete, jaká zvířata žijí ve stepích.

D: Orel stepní, gopher, zmije, drop.

2. Konverzace o problémech:

U: Jak se liší od zvířat v jiných zónách?

D: Nejsou velcí, umějí se schovat a dokážou se přizpůsobit drsným podmínkám.

U: Obyvatelé stepní zóny se liší od obyvatel lesní zóny. Zvířata žijí na otevřených prostranstvích a mezi trávami, takže většina z nich výborně běhá. Žijí ve stepích křepelky, koroptve, skřivani. V odlehlých oblastech, daleko od měst a obcí, se pták nachází – drop (obr. 132). Je uveden v červené knize. Tento velký pták (asi metr vysoký) má dlouhé nohy a s obtížemi létá. Po dešti, když se jí namočí křídla, nemůže ani létat. Drop se živí semeny, rostlinami a hmyzem.

Přečtěte si více
Suché fazole: Trvanlivost a jak suché fazole dlouhodobě skladovat – kompletní průvodce

3. Vyprávění o hlavních představitelích stepí.

Hlodavci jsou zvláště četní v černozemních stepích: gophers, křečci, jerboas, hraboši, a v asijské části stepí – svišti. Všichni tito hlodavci se na zimu ukládají k zimnímu spánku a ukládají si zásoby. Křeček si například na zimu uloží až 20 kilogramů obilí, kukuřičných klasů, mrkve a brambor.

Hlodavci jsou potravou pro mnoho dravých ptáků: harrieri, orli stepní, jestřábi, poštolky, sovy. Také pro vlky, lišky, jezevce, stepní fretky, hranostaje, lasice. Požírají je i hadi – zmije stepní, závodníci.

Ve stepích je mnoho hmyzu. Cvrčci a kobylky naplnit step jejich cvrlikáním. Jíst a motýli. Živí se jimi mnoho ptáků. Zvláště přínosné jsou skřivani stepní, které ničí škůdce polí a zahrad v obrovském množství.

Zvířata stepního pásma se dobře přizpůsobila přírodním podmínkám. Peří ptáků a srst zvířat jsou zbarveny tak, aby odpovídaly barvě půdy a trávy, takže jsou neviditelné. Mnoho dravých zvířat je nočních, což znamená, že loví v noci. Hlodavci zimují v zimě, kdy není vegetace.

IV. Tělesná výchova minuta (Vítr nám fouká do tváří).

V. Konsolidace probrané látky.

1. Hádání hádanek:

U: A teď, kluci, se vás zeptám na nějaké hádanky a vy je zkusíte uhodnout.

Ne pták, ale lezec.

Má to chobot, ale není to slon. (Komár). Nosí jehly. (Ježek).

Koule chmýří, přes den spí, v noci létá

Dlouhé ucho, děsí všechny hlodavce. (Sova).

Miluje mrkev. (Zajíc)

Bojí se koček. (Myš).

Rusovlasá kráska sedí v křoví

Chodí po stepi a na každého syčí. (Had).

Své stopy zakrývá ocasem. (Liška).

U: Výborně! Nyní si shrňme naši lekci.

2. Konverzace o následujících otázkách:

– Kluci, vyjmenujte nejpočetnější zvířata stepní zóny (Hlodavci)

— Jací dravci a zvířata je loví (Orli stepní, luňáci, jestřábi, vlci, lišky, fretky stepní).

— Kdo ještě žije ve stepi (hadi, ještěrky, želvy a stepní ptáci – křepelky, koroptve, skřivani, špačci).

— Jmenuj největšího ptáka (drop).

Můžeme říci, že všechna zvířata se dobře přizpůsobila životu ve stepích. Dnes je většina stepního území rozoraná a mnoho zvířat žije pouze v přírodních rezervacích.

VI. Shrnutí lekce. Dávat známky.

Prosince 25 2013 let Kazakhstan Post v sérii „Fauna“ vydává blok 6 poštovních známek „Steppe Birds“, věnovaných vzácným a ohroženým druhům ptáků uvedeným v Červené knize. Na známkách jsou vyobrazeni: čejka, drop malý, orel stepní, kadeřavka, kachna bělohlavá a skřivan černý.

gyrfalcon (lat.Vanellus gregarius) nebo stepní pigtail je druh ptáka z čeledi Kulíkovitých, jeden z mála druhů bahňáků žijících ve stepi. Nachází se na otevřených loukách Ruska a Kazachstánu. Čejka je o něco větší než holub. Obecná barva je světlá, šedohnědá, na temeni hlavy a očí je černý pruh a obočí je bílé. Samci mají na hlavě černou „čepici“ a jejich hruď může být černá. Od minulého století se počet čejek postupně zmenšoval – přestala hnízdit na Ukrajině, téměř vymizela z jižního Ruska a v roce 2004 byla zapsána do Mezinárodní červené knihy. Odhadovaný počet druhů může dosáhnout přibližně 11200 XNUMX jedinců.
Obrázek gristona lze nalézt na jedné ze 6 známek ze série „Ptáci SSSR. XVIII Mezinárodní ornitologický kongres v Moskvě“, vydaný SSSR Post v roce 1982.

Přečtěte si více
Jak naředit octovou esenci 70% až 9% / Univerzální receptura - článek ze sekce Jak vařit

Drop (lat. Tetrax tetrax) je pták z čeledi dropů. Drop malý má velikost kuřete. Délka těla dosahuje od 40 do 45 cm, rozpětí křídel je 83-91 cm, horní část těla je pískově zbarvená s tmavou kresbou, spodní strana je bílá. Drop malý žije v mírných oblastech Evropy a Asie a také v severní Africe na otevřených prostranstvích, především ve stepích a na polích. Vlivem nepřetržitého rozorávání stepí se dnes již četné dropy staly vzácností. Na rozdíl od dropů žijí dropi sami nebo v párech, teprve před odjezdem na zimu se shromažďují ve velkých hejnech. Obrázek dropa malého lze nalézt na jedné z 5 známek ze série „Birds“, kterou vydala Georgian Post v roce 2010.

orel stepní (lat. Aquila rapax) je dravý pták z čeledi Accipitridae. Celková délka je 60–72 cm, rozpětí křídel je 1,59–1,83 m. Barva dospělých orlů stepních je tmavě hnědá, často se zvrásněnou skvrnou na týlu. Orel stepní je rozšířen ve střední a jižní Africe (subsaharská Afrika), Jemenu a Asii od jihovýchodního Íránu na východ po indický stát Ásám. Druh obývá suché krajiny od lesů savan až po polopouště. Počet jedinců orla stepního se v celém jeho areálu neustále snižuje. Vyobrazení orla stepního lze nalézt na jedné z 5 známek ze série „Birds of Prey“, vydané Ázerbájdžánskou poštou v roce 1994.

Skvělý Curlew (lat. Numenius arquata) je druh ptáka z čeledi slukovitých. Dosahuje velikosti od 50 do 60 cm.Dosah je až 1 metr. Charakteristickým znakem je dlouhý a dolů zahnutý zobák. Samice je zpravidla o něco větší než samec a její zobák je ještě delší a zakřivenější. Kromě velikosti se od ostatních druhů kadeřávek dobře odlišuje monotónní „podélně pruhovanou“ korunou. Hlavní distribuční oblastí je severní a střední Evropa a také Britské ostrovy. Kudrnatky velké se vyskytují také ve velkých částech Asie, jejich areál sahá až k Bajkalu a Mandžusku na východě a Kyrgyzstánu na jihu. Bělorusko. Vyobrazení kudrnatého kudrnatého lze nalézt na známce s kuponem ze série „Bird of the Year“, vydané Běloruskou poštou v roce 2011.

Savka – středně velká podsaditá kachna. Délka 43 – 48 cm, rozpětí křídel 62 – 70 cm Barva samce v chovném opeření je velmi charakteristická: bílá hlava s malou černou „čepičkou“, modrý zobák, u kořene „naběhlý“. Podle Červeného seznamu IUCN je považován za ohrožený druh. Stanoviště je palearktické, mozaikové, vysoce členité. Distribuován od Španělska a Maroka ve Středomoří do západní Číny a západního Mongolska. Pravidelně se vyskytuje ve 26 zemích a v dalších 22 zemích je označován jako tulák. Celkový počet je cca 3300 párů. Kachna bělohlavá hnízdí na čerstvých a brakických nebo slaných lesostepních, stepních a polopouštních jezerech s rákosovými houštinami a na ústích řek u ústí řek.
Vyobrazení kachny se nachází na jedné z 9 známek poštovního bloku „Fauna. Kachny“, vydané SSSR Post v roce 1991.

Přečtěte si více
Archivy Paula danio rerio - Aquaforum - fórum pro akvaristy a terarijníky

skřivan černý (lat. Melanocorypha yeltoniensis) je pták z čeledi skřivanovitých. Délka těla dosahuje 19-21 cm.Zobák je silný, nažloutlé barvy s tmavým vrcholem, dlouhý 20-25 mm. Rozpětí křídel je 12-13 cm, opeření samců je převážně černé. Samičky jsou tmavě hnědé. Distribuční oblast skřivana černého pokrývá území od dolní Volhy po střední Asii. V Evropě tento druh hnízdí pouze v Rusku. Velikost populace se odhaduje na 4000 7000 až XNUMX XNUMX hnízdících párů. Dospělí samci se v zimě zdržují zpravidla na hnízdišti. Mladí ptáci a dospělé samice migrují jihozápadním směrem.

Nominální hodnota známek: 150 tenge za kus

Rozměr bloku: 110×99 mm
Rozměr razítka: 27.5×33 mm
Perforace: rám s pěticípou hvězdou
Náklad: 30 tisíc bloků (180 tisíc známek)

Autorem známek s vyobrazením dropa malého, orla stepního a kudrnatého je Peter Sidorenko. Vladimir Timochanov maloval čejku, skřivana černého a kachnu bělohlavou. Na známku orla stepního byla použita fotografie Ruslana Urazaljeva, na známku s kadeřávkem fotografie Maxima Koškina.

Zrušení prvního dne proběhne 25. prosince 2013 na poštách Almaty a Astana

Již brzy!

Přijímáme předobjednávky na všechny materiály vydání e-mailem: [email protected]

*- při přípravě článku byly použity materiály z Wikipedie a oficiálních stránek Kazpostu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button