Husa šedá. Distribuce Lov husy šedé.

Husa šedá je největší a nejobjemnější z hus šedých rodu Anser, ale je lehčí a obratnější než její domácí příbuzný. Má kulaté, mohutné tělo, tlustý a dlouhý krk, velkou hlavu a velký zobák. Má růžové nohy a chodidla a oranžový nebo růžový zobák s bílým nebo hnědým drápem (tvrdý rohovitý materiál na špičce horní čelisti). Jeho délka se pohybuje od 74 do 91 centimetrů (29 až 36 palců) a délka jeho křídel se pohybuje od 41,2 do 48 centimetrů (6,2 až 6,9 palců). Má ocas dlouhý 6,4 až 6,9 cm (7,1 až 9,3 palce), zobák dlouhý 2,16 až 4,56 cm (3,3 až 147 palce) a tarsus dlouhý 180 až XNUMX cm (XNUMX až XNUMX palce) s průměrnou hmotností mezi XNUMX a XNUMX kg (XNUMX kg). asi XNUMX kg (XNUMX až XNUMX lb). Rozpětí křídel se pohybuje od XNUMX do XNUMX centimetrů. Samci jsou obecně větší než samice, přičemž pohlavní dimorfismus je výraznější u východního poddruhu rubirostris, který je v průměru větší než nominovaný poddruh.
Opeření husy šedé je šedohnědé, s tmavší hlavou a bledším hrudníkem a břichem s proměnlivým množstvím černých skvrn. Má světle šedá přední křídla a záď, které jsou viditelné, když pták letí nebo roztahuje křídla na zemi. Má bílou čáru lemující jeho horní boky a kryty jeho křídel jsou světlé, kontrastující s tmavšími letkami. Jeho peří je zdobeno bledým třásněm peří. Mladí jedinci se vyznačují především absencí černých skvrn na hrudi a břiše a našedlých nohou. Dospělí jedinci mají na krku výraznou akordeonovou kresbu záhybů peří.
Kříženec divoké husy šedé a domestikované husy labutí, o čemž svědčí její tlustý krk a objemná hlava, přičemž obě mají pozůstatkový vzor jako některá domácí plemena.
Husa šedá má hlasité kvákání podobné jako u husy domácí „aahng-ung-ung“, které se vydává na zemi nebo za letu. Existují různé jemné variace používané za různých okolností a zdá se, že jednotlivé husy jsou schopny rozpoznat jiné známé husy podle jejich volání. Zvuk, který vydává hejno hus, připomíná štěkot psů. Housata tiše cvrlikají nebo pískají a dospělí syčí, když jsou vyhrožováni nebo rozzlobeni.
Rozšíření a lokalita husy šedé
Tento druh má palearktické rozšíření. Nominovaný poddruh se chová na Islandu, v Norsku, Švédsku, Finsku, pobaltských státech, severním Rusku, Polsku, východním Maďarsku a Rumunsku. Hnízdí také ve Spojeném království, Dánsku, Německu, Rakousku, České republice, Slovensku a Severní Makedonii. Východní rasa se táhne na východ přes obrovský pás Asie do Číny. Evropští ptáci migrují na jih do Středomoří a severní Afriky. Asijští ptáci migrují do Ázerbájdžánu, Íránu, Pákistánu, severní Indie, Bangladéše a na východ do Číny. V Severní Americe se vyskytují jak divoké husy domácí, podobné lalokam, tak občas i zatoulané. Husy šedé viděné ve volné přírodě na Novém Zélandu pravděpodobně pocházejí z uprchlíků z farem a podobná situace nastala v Austrálii, kde se nyní volně žijící ptáci usazují na východě a jihovýchodě země.
V místech tření se vyskytují na vřesovištích s roztroušenými jezery, v bažinách, bažinách a rašeliništích, kromě jezer a na malých ostrovech nacházejících se daleko od moře. Milují hustý půdní pokryv rákosí, keřů, vřesů, křovin a vrbových houštin. Během zimování často navštěvují slaniska, ústí řek, sladkovodní bažiny, stepi, nivy, močály a pastviny v blízkosti jezer, řek a potoků. Navštěvují také zemědělské oblasti, kde se živí ozimými obilovinami, rýží, fazolemi nebo jinými plodinami, v noci se přesouvají na mělčiny a písčiny na pobřeží, bažiny v ústích řek nebo odlehlá jezera. Velké množství nedospělých ptáků se každoročně shromažďuje, aby pelichali na Roneových ostrovech poblíž Gotlandu v Baltském moři.
Od 1950. let XNUMX. století zvyšující se zimní teploty způsobily, že chov husy šedé ve střední Evropě zkracoval jejich zimní migrační vzdálenosti. To umožňuje použití zimovišť blíže k domovu, což znamená, že se husy mohou vrátit na svá hnízdiště dříve na jaře následujícího roku.
V Británii se jejich počet jako hnízdících ptáků snížil a oni se stáhli na sever, aby se ve volné přírodě rozmnožili pouze ve Vnějších Hebridách a na severní skotské pevnině. Během 20. století se však divoké populace usadily jinde a nyní znovu kolonizovaly velkou část Anglie. Tyto populace se stále častěji dostávají do kontaktu a splývají.
Husa šedá se stala škůdcem v několika oblastech, kde se její populace dramaticky zvýšila. Odhaduje se, že v Norsku se počet hus šedých mezi lety 1995 a 2015 zvýšil trojnásobně až pětinásobně. V důsledku toho se problémy farmářů způsobené pastvou hus na zemědělských pozemcích výrazně zhoršily. Tento problém je patrný i u husy růžové. Na Orknejích se populace dramaticky zvýšila, 300 hnízdících párů, v roce 10 se zvýšilo na 000 2009 a v roce 64 na 000 2019. Kvůli značným škodám na úrodě je nyní sezóna lovu husy šedé na Orknejích po většinu roku uzavřena.
Sezónní život husy šedé a lov husy.
Husa šedá v zimě Husa šedá v prosinci; Husa šedá v lednu; Husa šedá v únoru; Husa šedá na jaře Husa šedá v březnu; husa šedá v dubnu; husa šedá v květnu; Husa šedá v létě Husa šedá v červnu; Husa šedá v červenci; husa šedá v srpnu; Husa šedá na podzim Husa šedá v září; husa šedá v říjnu; Husa šedá v listopadu;

Na Pikabu neustále blikají témata s husami. A je to jako husa děsivý To je normální téma.
S husami jsem dlouho, snad od narození, ale oficiální zkušenost je 8 let. Teď vám řeknu, jak vypadají husy.
Je to otřepané téma, které bylo první: yayo nebo pták? Bez ptáka se však vejce neobjeví, takže. vše začíná výběrem rodiny. Sada může být (P.S.: 1-gander; +1..+2. +3. počet hus): 1+1 nebo 1+2 nebo 1+3, pokud si věříte v gander a jeho šroub, tak můžete udělat variaci 1+4, no, v extrémních případech 1+5.
Ve stádě můžete nechat pár ganderů a přitom zranit řadu hus.


Na podzim bylo stádo shromážděno. Nyní se musíte naučit, jak husy krmit, jinak vstoupí na jaro jako tlusté jerboy. Dělám to takto: před Novým rokem krmím ptáčky různými obilími, po Novém roce jen oves, seno, trochu zeleniny a vodu. Husy z toho šílí a první 3 dny hladoví, odmítají oves. V dnešní době je potřeba sebrat koule v pěst a nepodléhat provokacím od hus. Přesvědčí vás, že nepotřebují dietu a na jaře bude vše v pořádku. ale to není pravda, vy mazaní osli, už tomu nepropadnu.
SHIR-PYR a přišlo jaro.
Zábava začíná, gandři rozdělují husy a bojují šroub krky.



Pokuste se oddělit idioty, připravte se na to, že se kluci mohou spojit a oba se budou bavit tím, že vám dají kundičku. Věřte mi, opravdu to bolí.
Gandři si rozdělili husy, postavili jsme hnízda, husy do sebe kopaly kolébkami a vybíraly si, co se jim líbilo.

Tady je malá škola, mezi hnízda je potřeba umístit přepážky, aby na sebe husy neviděly. Mohou docházet k potyčkám, rvačkám, skandálům, intrikám.
Snáška vajec začíná v polovině února, začátkem března.
Vejce najdeme v hnízdě, obvykle snesené ráno (od 5 do 9 hodin pro inkubaci, je vhodné vzít vejce ihned, dokud je teplé);
Doma si vajíčko označíme (datum a ze které husy). Umístěte na teplé místo.

Dobře, nasbírali jsme požadovaný počet vajec. Nyní je třeba vejce ošetřit 2krát v 1,5% roztoku peroxidu vodíku. Na jedné straně označíme I a na druhé +.
Zatímco jsme pracovali s vajíčkem, inkubátor se za 8 hodin zahřál na 38C, vlhkost uvnitř inky byla 70%.
Vajíčko položíme a sledujeme teplotu, potřebujeme, aby se vajíčko zahřálo na 38,5C. Mám inkubátor s automatickým překlápěním, takže 10 dní nechodím do inkubátoru, pouze sleduji teplotu a 5. den ji snížím na 38,2C. Desátý den je 38,0C a tento den se podíváme, co je uvnitř vajíčka.
(P.S.: Toto vejce jsem nezpracoval)

Děláme ultrazvuk s baterkou. Mělo by to být asi takto: pokud je tam housátko, pokud vejce úplně září, tak je prázdné.

Od tohoto dne do 25. postupně snižujeme vlhkost na 60% a teplotu na 37,7C. Vajíčko větráme 4x denně 10-20 minut postřikem.
Od 27. dne zvýšíme vlhkost na 90% (hned řeknu, to je nemožné), teplotu na 37,5C, vypneme rotaci a čekáme na skauty, většinou vyskočí 29.

Housata pokládám pod lampu s teplotou +27-+30. Na týden pak snížím na +25.



Husy jsou prdelky, tak jsem začala kupovat jednorázové plenky, které musím každý den měnit. Měsíc je krmíme speciálním startovacím krmivem pro kuřata, týden přidáváme do vody vitamíny Chiktonik, nebude to zbytečné.
Pokud je hezké a teplé počasí, snažíme se housata přivést společně s rodiči. Tady je to nejtěžší, nikdy nevíte, co čekat, všechny husy jsou jiné a jak budou na miminka reagovat, můžete jen hádat.



Krmíme ho čerstvou trávou a drceným obilím až 2 měsíce. Od 2 měsíců můžete zcela přejít na celá zrna a samozřejmě moře čerstvé trávy. Husa miluje trávu a svobodu, pokud máte pěkné vodnaté, bujné louky, pak je vaším ptáčkem husa ;))





Do podzimu ho krmíme trávou, večer/ráno obilím a trochou zeleniny. A husa ti na oplátku s láskou odpoví)


Podzim začíná nejhorší období, je třeba se rozhodnout, co se stádem uděláte. :(((((smutná doba, počasí je místy až uplakané, s tóny smutku a beznaděje.

Všichni, děkuji za pozornost)))) pokud má někdo zájem a dotazy, napište, odpovím)))
Zvláštní pozdravy 2. předplatitelům. odpovězte do komentářů, rád bych se lépe poznal)