Páv (Pavo Linnaeus): Popis, klasifikace, druhy, fakta

Délka těla dospělých pávů dosahuje 130 cm, jejich ocas je malý – až 50 cm, a to, co se běžně nazývá ocas, je ve skutečnosti nádherný záď – až 160 cm dlouhý se vzorem „očí“. Hmotnost samců se pohybuje mezi 4-5 kg Kromě krásného zadečku se pávi vyznačují i jasným opeřením v modrých, smaragdových a hnědých tónech. Samice páva obecného vypadají mnohem skromněji než samci, ale páv zelený nemá pohlavní dimorfismus.
Původ a domestikace páva

Pávi, díky jejich krásnému vzhledu, byli chováni lidmi od pradávna. Několik zemí může zpochybnit domestikaci tohoto ptáka. Některé zdroje tedy připisují první domácí pávy Indii, kde je pták posvátný a často se objevuje na obrazech spolu s Buddhou. V roce 1963 byl páv dokonce uznán jako národní pták Indie. Páv se však vyskytuje i v mytologii starověkého Řecka jako oblíbený pták bohyně Héry. Řekové chovali samce pávů jako symbol moci a bohatství. Mnohem praktičtější Římané přitom pávy chovali za účelem pojídání jejich masa. Podle historických údajů byly doby, kdy bylo v Římě ještě více pávů než křepelek Ze starověkého Říma se pávi rozšířili na evropský kontinent. Mezi ranými křesťany byli ptáci považováni za symbol Kristova zmrtvýchvstání. V 19. století byli pávi přivezeni lidmi do Severní a Jižní Ameriky. Některé druhy divocely a dnes se vyskytují v přírodě.
Klasifikace pávů

Celkem se v rodu vyskytují dva hlavní druhy pávů – páv obecný neboli indický a páv zelený. Všechny ostatní existující poddruhy podle hlavní klasifikace patří k jednomu z nich.
Populární plemena pávů
páv obecný

Délka těla ptáka je od 100 do 125 cm, ocas dosahuje délky 50 cm a jeho protáhlá ocasní pera zdobená charakteristickými „oči“ jsou až 160 cm Hmotnost dospělého muže je asi 4 kg. Barva hlavy, krku a hrudi je modrá, hřbet je smaragdový a břicho černé. Samec se vyznačuje velmi vyvinutým svrchním krycím peřím, kterému se běžně říká paví ocas. Samice je obvykle menší velikosti, mnohem skromněji zbarvená a nemá luxusní záď. Páv se dožívá asi 20 let. Ptáci si vybírají život v nadmořských výškách do 2000 m nad mořem, lesy a džungle, stejně jako místa v blízkosti lidských obydlí.
zelený páv

Délka těla samce je od 180 do 300 cm, křídla dosahují délky 55 cm, ocas je až 45 cm, záď je od 140 do 160 cm opeření na hlavě a horní části krku je smaragdově hnědé. Hlavu zdobí bujný hřeben. Kolem očí jsou modrošedé pruhy. Peří na spodní části krku je zbarveno do zelena se zlatým lemem a šupinatým vzorem. Hrudník a záda jsou modrozelené s jasně žlutými a červenými skvrnami. Pod touto barvou postupně přechází v měděno-bronzovou s hnědými skvrnami. Peří na křídlech a ramenou je tmavě zelené s černými a šedými pruhy. Zobák je černý, tlapky jsou šedé barvy opeření, ale jsou menší velikosti Ve volné přírodě je druh rozšířen v nadmořských výškách do 5 m na ostrově Jáva, Indočína. a jižní Číně. V zajetí se chová všude, ale přesto je považován za ohrožený, protože populace páva zeleného je ve srovnání s běžnou velmi malá.

Pávi si rychle zvykají na lidi a díky své klidné povaze se v zajetí cítí dobře, je zřízen oplocený výběh a drůbežárna. Rozměry drůbežárny se určují podle minimální plochy na jednoho ptáka. 2 m x 3 m Všechny trhliny ve stěnách jsou pečlivě utěsněny. Na slámu nasypu vrstvu suchého vápna, aby nezvlhla. Hřady pro pávy se vyrábějí ve vzdálenosti 1 metr od stěn a nejméně 1,5 metru od podlahy a stropu. To je nutné, aby si páv na bidýlku nebo z něj skákal nepoškodil ocasní pera. Napáječky a krmítka jsou také uvnitř vybavena Hnízda jsou vyrobena z košů nebo krabic, do kterých se sypou piliny a sláma.
Výživa a krmení pro pávy

Potrava dospělých pávů je podobná jako u jiných zrnožravých ptáků. Kromě toho jsou pávi nenároční na jídlo Kromě obilnin musí být do stravy pávů přidány zelené bylinky, brambory a obiloviny. Všechny drůbeží produkty jsou důkladně omyty a vysušeny. Pávi se krmí dvakrát denně, třikrát v období hnízdění a během línání. Dospělí zkonzumují asi 600 g obilí denně.
Chov pávů

Doma se pávi špatně množí. Na jednoho samce zbývají maximálně 3 samice. Jedna samice může snést 25 až 30 vajec v jedné snůšce. Samice pávů velmi často vajíčka nelíhnou, proto jsou umístěny v inkubátoru nebo umístěny pod slepice. Inkubační doba pavích vajec je od 28 do 30 dnů Po narození mláďat jsou umístěna s matkou v oploceném výběhu. V létě je nejlepší jít ven, aby aktivní děti měly volnost pohybu. Výživa pavích kuřat se neliší od výživy kuřat, do krmiva obilí se přidává čerstvý tvaroh, bylinky a červi. Obohacují také jídelníček kojenců o vitamínové směsi.
Zajímavá fakta o ptácích:
- Páv je národním symbolem Myanmaru.
- Ve středověku byli pávi předmětem lovu, protože jejich krásné peří sloužilo jako ozdoba dámských klobouků a šatů a rytířských přileb. A paví maso spolu s jejich vejci se často jedlo. V 15-16 století byl páv vytlačen z kulinářského trhu krocanem.
- V zajetí se pávi špatně reprodukují a nevycházejí dobře na stejném území s jinými ptáky, ale jsou nenároční na jídlo a dobře snášejí chlad.
- Podle indických zákonů je v tomto státě lov pávů přísně zakázán.
- Na jižní polokouli se nachází souhvězdí zvané Pavo.