Jak a kde žijí mistři dálkových letů, divoké husy – vše o dači, zahradě, zeleninové zahradě a pěstování rostlin

Divoké husy jsou velcí vodní ptáci, kteří žijí na severní polokouli, obvykle poblíž sladké vody. Jedná se o stěhovavé ptáky. Pro zimování si vybírají jižní území, která se nacházejí ve značné vzdálenosti od míst rozmnožování. Každý druh má svůj vlastní způsob života. Husy šedé hnízdí v lesích, poblíž jezer a řek, zatímco husy poloprsté a drápaté hnízdí ve stepích a savanách.
Tundra Evropy, Asie, země Severní Ameriky – to je místo, kde nejčastěji žijí divoké husy. Lze je ale nalézt i v Austrálii, Africe a Jižní Americe.
Popis a životní styl divokých hus

V Severní Americe bylo nalezeno mnoho starověkých zkamenělin pravých hus, pocházejících z miocénu, asi před 10 miliony let. V jedné z oblastí střední Itálie byly nalezeny fosilní pozůstatky, které naznačují, že pravěký předek husy, neschopný létat, existoval velmi dlouhou dobu. Jeho výška byla asi 1,5 m.

Moderní divoké husy jsou na rozdíl od domácích monogamní. Ale lze je považovat za teritoriální pouze v období hnízdění. Husy žijící v páru jsou dominantnější a lépe se krmí, což vede k nárůstu počtu housat.
Husy za letu hučí, takže všichni členové hejna si neustále udržují tvar písmene V, což jim umožňuje využívat proudění vzduchu k úspoře energie.
Téměř všechny odrůdy divokých hus vykazují pohlavní dimorfismus. Někdy jsou rozdíly docela významné:
- Samci husy (husy) jsou o 10–15 % větší než samice.
- Ganders má delší a silnější krk a kromě toho je neustále napjatý.
- Tělesná hmotnost hus je nižší než u samců.
- Gandery jsou agresivní a aktivní, samice jsou klidné, méně bojovné.
- Samci mají nízké, chraplavé hlasy. Tak nějak „bzučí“. Husy vydávají zvučné a dlouhé zvuky.
U divokých hus je barva peří u obou pohlaví stejná. Délka krku je vždy menší než délka těla. Zobák je uzpůsoben pro krmení ptáků ostřicí a trávou. Husy tvoří páry na celý život, které se spojují v hejnech. Před nakladením vajec se staví jednoduchá hnízda přímo na zemi. Husa inkubuje vejce sama, samec ji hlídá. První léto tráví housata pod dohledem rodičů. Předpokládaná délka života divokých hus v přírodních podmínkách je od 10 do 15 let. V zajetí jsou divoké husy snazší, nemusí se bát predátorů, takže se dožívají asi 30 let.
Husy létají ve výšce nepřesahující 1 000 m, pouze v hejnech, rychlostí 22 m / s. I když někteří jedinci mohou vystoupat mnohem výš. Dolet sezónního letu je v průměru asi 1 km.
Divoké husy se snaží stavět hnízda vedle sokolů a káňat, protože chrání celé území před dravou zvěří.
Divoké husy: nejoblíbenější druh

Je známo mnoho různých druhů hus. Všichni dobře létají a plavou. Ale mají také určité rozdíly v chování, místech vybraných pro hnízdění, stejně jako stanoviště.
Šedá divoká husa

Šedá husa má přirozeně hustou postavu a je schopna dosáhnout hmotnosti 5 kilogramů. Ve volné přírodě se tito ptáci chovají agresivně – na parkovištích často dělají hluk a plaší ostatní ptáky v okruhu 150-200 metrů. Šedé husy pomocí své síly často ničí hnízda menších ptáků a často ubíjí jejich rodiče k smrti. Trpí tím zejména divoké kachny, které se nemohou chránit před silnými údery.
Samci a samice mají stejné šedohnědé zbarvení, totéž mají obyčejné, domestikované husy. Záď je bílá, zatímco zadní končetiny jsou popelavé. Zobák a nohy mají obvykle šedorůžovou barvu. Absence skvrny na čele usnadňuje její odlišení od husy běločelé a husy běločelé.
Husa šedá obývá nivy, preferuje také jezera a velké rybníky, kde jsou křoviny nebo rákosí. Důležitým bodem je přítomnost široké pobřežní zóny.
Během hnízdění začnou ptáci vést extrémně tajnůstkářský způsob života a jejich charakteristický “ha-haking” je slyšet jen velmi brzy ráno, dokud samice nesedne na hnízdo postavené ze stonků téhož rákosu nebo rákosu. V této době podstupují línání, které je zbavuje schopnosti létat. Konkrétní období hnízdění závisí na oblasti, ale ve většině případů začíná v první polovině dubna.
Základem stravy husy šedé jsou obiloviny. Během migrace se pro farmáře stávají skutečnou pohromou a během hnízdění začnou organizovat pravidelné nájezdy na okolní pole za potravou.
jeskynní husa

Husy jeskynní jsou neexistujícím druhem, ve volné přírodě se nevyskytují. Lze je chápat i jako husy horské. Váží pouze do 3 kg. Preferují hnízdění v blízkosti pobřežních útesů nebo v blízkosti horských řek, kde se mohou hojně živit měkkýši. Také nepohrdněte a obilovinami. Drží se v malých kolonách nebo cestují sami. Jedni z nejlepších letců, jsou schopni dosáhnout jakýchkoli horských vrcholů. Byly zaznamenány případy, kdy mohly vystoupat do výšky až 10 km.
Vzhled je elegantní, opeření je šedavé barvy s ředěním ve formě černých pruhů. Zobák a tlapky jsou šedooranžové barvy. Pohlavní dimorfismus není vyjádřen, a proto se samice a samci neliší velikostí, barvou ani hmotností.
Životní styl tohoto druhu hus se stal unikátem. Tito ptáci raději tráví čas na zemi a mimo dobu krmení se drží v určité vzdálenosti od vody. Silné nohy umožňují husě s jistotou přecházet na dlouhé vzdálenosti a v případě potřeby jí také umožňují rychlý běh.
červená husa

Husy červené jsou jedním z nejkompaktnějších druhů. Dosahuje pouze 50 cm na výšku a váží ne více než 2 kg. Zároveň mají pohlavní dimorfismus – samci jsou o něco větší než samice. Jejich stavba má mnoho podobností s husou magellanskou, ale jedná se o zcela odlišné druhy. Břicho je hnědé, opeření malého křídla je bílé, střední křídlo je již šedé a velké křídlo zezelená. Nohy jsou světlejší než u ostatních druhů, obvykle žlutooranžové.
Na otevřených loukách žijí husy červené. Dávají přednost pobřeží. Během hnízdění se samci stanou neuvěřitelně agresivní a začnou odhánět další ptactvo do širokého okolí. Své území energicky brání a jsou vždy připraveni o něj bojovat s jakýmikoli nepřáteli.
Během období mimo období rozmnožování se z hus červených stávají docela společenští ptáci, kteří se pohybují v malých koloniích nebo obrovských hejnech. Podle statistik žije 35 60 až XNUMX XNUMX hnízdících párů, z nichž více než polovina žije na Falklandských ostrovech.
husa husa

Husy se nazývají černé husy, ale zpravidla mají bílou barvu. A husa rudoprsá má také načervenalou kaštanovou barvu. Křídla kanadské husy jsou tmavě hnědé. Jsou to malí ptáci, menší než obyčejné husy, mají krátký krk a malý zobák. Jejich hmotnost nepřesahuje 8 kg. Hnízdí v severní Eurasii a Severní Americe. Všechny druhy hus jsou uvedeny v červené knize.
Jejich způsob života je stejný jako u ostatních hus. Ale ještě je tu jedna výjimka. Husy se vůbec nekekají. Zvuky, které vydávají, jsou poměrně prudké a připomínají štěkot psů.
bílá husa

Peří bílých hus je sněhově bílé, okraje peří jsou husté černé a zobák a tlapky jsou růžové. Ptáci jsou nejaktivnější v zimě. V Ruské federaci se vyskytují na Čukotce, Wrangelově ostrově a severovýchodní části Jakutska. Hmotnost ptáků je asi 3 kg, délka těla 60–75 cm, rozpětí křídel je 1,5 m.
Bílé husy hnízdí v severozápadním Grónsku, severovýchodní Sibiři a na Wrangelově ostrově. Před zimou odlétají. Část husí populace zimuje v Kalifornii (USA), zatímco zbytek míří do Kanady, obvykle Britské Kolumbie.
Stejně jako ostatní druhy hus tvoří bělouši trvalé páry na celý život. V období rozmnožování tvoří hnízdní kolonie. Začátkem června snáší samice 4 až 6 vajec a sedí na nich 21 dní. 6 týdnů po vylíhnutí mláďata vylétají. Pohlavně dospívají ve 3 letech. Žijí asi 20 let.
V podstatě bílé husy se živí arktickými trávami, ostřicí, mladými výhonky a listy vrb, různými mechy a lišejníky.
severská husa

Husa fazolová žije v severních oblastech naší země. Hnízdí především v tundře a lesní tundře, mezi lesními jezery a bažinami. V mladých zeměpisných šířkách nejsou žádná hnízdiště, proto se tento pták nazývá husa severní.
Husy fazolové jsou menší než husy šedé. Délka jejich těla je v průměru asi 70 cm.Váha samce je 4,5 kg, samice asi 3 kg. Barva opeření je hnědošedá, samci a samice jsou stejné barvy. Zobák je černý, s jasně oranžovým pruhem uprostřed. Kolem října odlétají husy fazolové na zimování do teplých krajin, jejich dočasným domovem se stává východní Asie, pobřeží Kaspického moře a západní Evropa. Létají velké vzdálenosti a stoupají poměrně vysoko. Lety se uskutečňují kdykoli během dne, ve dne i v noci. Preferujte rostlinnou stravu a bobule. Během jarní migrace mohou jíst ozimy.
Fazolová husa se vrací do své domoviny nejdříve v dubnu nebo dokonce v květnu, kdy sníh v severních oblastech téměř roztál. Při sezónních letech se zastavují na odpočinek. Obvykle se jedná o řídce osídlená území Běloruska, Ruska, Ukrajiny.

Přes den se na loukách pasou husy, které okusují mladou trávu a večer se vracejí do nádrží. Jsou výborní běžci a při línání je před predátory zachrání jen rychlý běh. A ačkoli fazolová husa nemůže létat, dokud jim nenaroste peří, v tomto období skvěle plavou a dokonce se i potápějí.