Hroch trpasličí – popis, rozsah, lokalita, rozmnožování, chování, výživa, hrozby, fotografie a videa

Zakrslý hroch nebo liberijský hroch trpasličí nebo trpasličí hroch (Hexaprotodon liberiensis nebo Choeropsis liberiensis) – malý zástupce z čeledi hrochovitých (Hippopotamidae) obývající lesy a bažiny západní Afriky, především v Libérii, s malými skupinami také v Sieře Leone, Guineji a Pobřeží slonoviny.
popis

Hmotnost se pohybuje mezi 160-275 kg. Délka těla je 1,5-1,75 m a délka ocasu je 20 cm. Výška v kohoutku je od 0,7 do 1,0 m. Tito hroši mají dva páry horních a jeden pár dolních řezáků. Zubní formule – 2/1, 1/1, 3/3, 3/3; Celkem 34 zubů. Tesáky neustále rostou. Kůže má tmavě hnědou barvu, v oblasti břicha je odstín znatelně světlejší. Velké žlázy produkují červenohnědý sekret. Jeho uvolňování je pozorováno při intenzivní fyzické aktivitě, jako je běh nebo páření.
Hroch zakrslý je často přirovnáván k hrochovi obojživelnému. Zatímco trpasličí hroši jsou zjevně menší velikosti, mají řadu charakteristických rysů od hrocha obojživelného. Tropický hroch má proporcionální nohy, delší krk a menší hlavu ve srovnání s velikostí těla. Prsty trpasličích hrochů jsou více roztažené a blány mezi nimi jsou menší než u běžných hrochů. Pygmejští hroši mají řadu vlastností, o kterých se věří, že jim umožňují snadnější pohyb na souši. Jejich oční důlky jsou umístěny po stranách hlavy, spíše než na vrcholu. Záda jsou mírně nakloněna dopředu, jak se dříve věřilo, pro snadný průchod hustou vegetací. Charakteristickým rysem je oddělení svalových chlopní uší a nosu, které se pod vodou uzavírají.
Habitat

Hroch trpasličí se vyskytuje pouze v nízko položených zalesněných oblastech poblíž vodního zdroje. Používají bažiny, potoky a řeky, aby se ukryli před nebezpečím a udrželi si pokožku vlhkou. Zvířata se vyhýbají otevřeným plochám a většina pohybů na souši probíhá v hustých vegetačních tunelech. Úzké vodní cesty využívají hroši k navigaci v bažinatém terénu. Hroši trpaslíci byli nalezeni v říčních norách. Je nepravděpodobné, že by si sami kopali nory, ale je jasné, že trpaslíci jsou schopni zvětšit plochu těch stávajících. Vzhledem k tomu, že vchody do nor se nacházejí na straně řeky, jsou zvířata většinou ponořena pod vodou a jsou ideální pro polovodní život.
Rozsah stanovišť

Areál trpasličího hrocha je omezen na čtyři země v západní Africe: Libérii, Pobřeží slonoviny, Sierra Leone a Guineu. Většina populace, konkrétně 2000-3000 jedinců, je soustředěna v Libérii. Malé populace jsou soustředěny v ostatních třech zemích, v jejich národních lesích a přírodních rezervacích. Areál biotopu hrocha nejmenšího a jeho nejbližšího příbuzného hrocha obojživelného se nepřekrývá. Pygmejští hroši nejsou teritoriální. Muži využívají plochu 165-185 hektarů a ženy – 40-80 hektarů.
Reprodukce

Rozmnožování trpasličích hrochů bylo pozorováno pouze v zajetí. Byla nalezena pouze monogamní páření. To je ve volné přírodě vzácné, protože rozsah jednoho samce pokrývá rozsah několika samic. Páření v zajetí bylo pozorováno na souši i ve vodě a dochází k němu jednou až čtyřikrát během říje, která trvá jeden nebo dva dny.
Existuje velmi málo informací o reprodukčním chování trpasličích hrochů ve volné přírodě. Všechny informace vycházejí z pozorování zvířat v zajetí. Období rozmnožování je ve volné přírodě neznámé, ale v zajetí může nastat v kteroukoli roční dobu. Interval mezi těhotenstvími je 7-9 měsíců. Doba březosti může trvat buď 184 dní nebo 210 dní. Zpravidla se narodí jedno mládě, ale někdy mohou být i dvojčata. Mláďata váží 3,4-6,4 kg a jsou obvykle dobře vyvinutá. Novorození samci váží o něco více než samice. K odstavení dochází mezi 6. a 8. měsícem a pohlavní zralosti je dosaženo ve 3-5 letech věku. Porody v zajetí probíhají na souši i ve vodě. Porody, ke kterým dochází hluboko pod vodou, téměř vždy vedou k utonutí novorozenců. Novorozenci zůstávají na jednom místě, zatímco matka hledá potravu, pak se třikrát denně vrací k potomkům, aby se nakrmili. Jakmile mláďata dosáhnou tří měsíců, jsou schopna se živit vegetací. Toto chování bylo pozorováno v zajetí i ve volné přírodě.
Životnost
Ve volné přírodě je délka života trpasličích hrochů neznámá, ale v zajetí se někteří jedinci dožívají až 43 let.
Chování

Na rozdíl od svých příbuzných, hrochů obecných, jsou hroši trpaslíci samotářská zvířata. V párech byli viděni pouze při páření nebo odchovu mláďat. Jednotlivci mají tendenci se navzájem vyhýbat kvůli fekálním stopám, které se uvolňují aktivním vrtěním ocasem během defekace. Pokud je střet dvou trpasličích hrochů nevyhnutelný, jednoduše se navzájem ignorují.
Hroši trpaslíci preferují noční způsob života. Přibližně šest hodin denně je věnováno krmení. Přes den se schovávají ve vodě nebo odpočívají na břehu. Spí na zemi, někdy v norách nebo jeskyních. Místo na spaní se mění jednou až dvakrát týdně.
Komunikace a vnímání

Zakrslí hroši používají fekální označení, aby upozornili ostatní hrochy na svou přítomnost. Stejně jako ostatní savci používají čichové podněty, které sdělují reprodukční stav. Zakrslí hroši jsou obecně tichá zvířata, ale někdy funí, chrochtají, syčí a prskají. O dalších signálech je známo jen málo informací.
Jídlo

Zakrslí hroši jsou vegetariáni nebo býložravci. Živí se širokou škálou rostlinné hmoty, včetně trav, širokolistých rostlin, bylin, vodních rostlin, bylinných výhonků, ostřic, kapradin a spadaného ovoce. Hroši zakrslí mají čtyřkomorový žaludek a jsou považováni za pseudopřežvýkavce.
Hrozby

Hlavní hrozbou pro trpasličí hrochy jsou leopardi (Panthera pardus). Mezi další potenciální predátory patří velké africké krajty skalní a krokodýli.
Role v ekosystému

Konkrétní role trpasličích hrochů v ekosystému není známa, ale jejich býložravá strava pravděpodobně ovlivňuje populace rostlin. Zakrslí hroši jsou zdrojem masa pro divoká zvířata. Ekonomická hodnota pro člověka: pozitivní.
Stav zabezpečení

Hroši zakrslí jsou klasifikováni jako ohrožený druh. Mezi hrozby pro obyvatelstvo patří odlesňování, lov, rozšiřování zemědělské půdy a občanské konflikty. Tato zvířata jsou ve většině regionů, kde žijí, zákonem chráněna. Nigerijský poddruh hrocha trpasličího je ve volné přírodě považován za vyhynulý, i když jeho existence je stále sporná.