Swan – Veterinární centrum Zoovet v Moskvě
Labuť je neobyčejně půvabný, majestátní a krásný pták. V přírodě se labutě vyskytují ve třech typech barev peří – bílé, šedé a černé. Labuť získává svou eleganci díky dlouhému krku. Labutě tráví většinu svého života na vodě. Když se dostanou na pevninu, jejich chůze působí nemotorným dojmem – labutě mají krátké nohy. Tito velcí ptáci jsou monogamní – partnera si vybírají jednou a na celý život. Labutě jsou navíc starostlivými rodiči – o mláďata se starají zhruba rok po jejich narození.
Labutě Cygnus
Rod ptáků z řádu Anseriformes z čeledi Anatidae.
Vědecká klasifikace

Království: Zvířata
Typ: Chord
Podtyp: obratlovci
Třída: Ptáci
Nadřád: Nové patra
Řád: Anseriformes
Rodina: Kachny
Podčeleď: Anseriformes
Rod: Labutě
Labutě jsou největší zástupci vodního ptactva (váha labutě zpěvné dosahuje 12 kg, rozpětí křídel je asi dva metry). Ve srovnání s ostatními členy čeledi kachna má labuť nejdelší krk. Jeho délka odpovídá délce ptačího těla. Labuť dobře plave, ale jako všichni vodní ptáci jsou její pohyby poněkud pomalé. Pokud ale hrozí nebezpečí od predátora, labuť dokáže plavat velmi rychle. Pták rychle nevzlétne z vodní hladiny – běží dlouho a stříká vodu svými tlapkami. Labutě létají dobře. Všichni zástupci labutí jsou stěhovaví ptáci a jsou schopni překonat značné vzdálenosti.
Peří labutě je jednotné barvy – bílé, šedé nebo černé. Pohlavní dimorfismus u těchto ptáků se prakticky nevyvíjí – samice a samec vypadají stejně. Labutí nohy jsou krátké. Ptáci se po zemi často nepohybují a jejich chůze je kolébavá.

Labuť černá (Cygnus atratus)
Labuť černokrká (Cygnus melanocoryphus)
Labuť němá (Cygnus olor)
trubač labuť (Cygnus buccinator)
Labuť americká (Cygnus columbianus)
Labuť tundra (Cygnus bewickii)
Labuť zpěvná (Cygnus cygnus)
Distribuováno v severní tundře a lesních oblastech. Hnízdí z poloostrova Kola na východ do Kolymy, Anadyru a Kamčatky a sestupuje na jih na Krym, do střední Asie, do Zaisanské pánve a do republiky Tuva.
Zimování. Zimy na mořských pobřežích, někdy na jezerech bez ledu v jižním Rusku.
Životní styl a stanoviště

Labuť zpěvná. Barva opeření labutě zpěvné je sněhově bílá, zobák je žlutý a nohy černé. Tento vzhled získávají po několika línání. Před tím jsou mladé labutě pokryty šedým peřím a mají šedavě červené tlapky. Peří na hlavě je tmavší barvy.
Labutě zpěvné jsou nedůvěřivé a málokdy se přiblíží ke břehu, většinou se drží blíže středu nádrže. Ptačí hlas je hlasitý, slyšitelný na velké vzdálenosti. Stanovištěm labutě zpěvné je severní Evropa a část Eurasie od Kamčatky po Sachalin. Na jihu žije v oblastech severního Japonska a Mandžuska.
K životu si labuť zpěvná vybírá hustě zarostlé břehy jezer a řek, málokdy se usadí na pobřeží, pokud jsou tam rákosové houštiny. Labuť zpěvná si hnízdo vyrábí z rostlinného materiálu. Velikost základny hnízda může být od 1 do 3 metrů v průměru. Období kladení vajec nastává v květnu až červnu. Inkubaci provádí pouze samice. Snůška obvykle obsahuje od 3 do 6 bílých nebo nažloutlých vajec. Inkubace trvá 35-40 dní. Samec zůstává po celou dobu poblíž hnízda. Když se blíží nebezpečí, dá hlasem signál samici a samice, která předtím zasypala snůšku chmýřím a rostlinami, vzlétne z hnízda. Ptáci krouží ve vzduchu, dokud nebezpečí nepomine, načež se samice vrátí do hnízda. Mláďata se líhnou v polovině nebo koncem léta. Rodiče se o své potomky starají rok po jejich narození. Často celá rodina odjíždí na zimu do teplých krajin. Rodiče a mláďata zůstávají všude spolu.
Mute labutě Je to také velký pták a váží až 12 kg. Charakteristickým rysem tohoto druhu je, že když labuť plave vodou, nedrží krk kolmo k vodě jako labuť velká, ale ohýbá jej. Labuť velká má na hlavě výrůstek. Ptačí stanoviště se nachází ve střední a jižní Evropě a Asii. Usazují se v zarostlých jezerech nebo bažinách, daleko od lidské činnosti. Labuť velká je velmi krásný a půvabný pták, ale v současné době její populace klesá.
americká labuť malý pták. Jeho hmotnost se pohybuje od 5-6 kg. Obývá tundrové lesy Ameriky. Pro život si vybírá odlehlá, těžko dostupná místa.
Černá labuť nalezen pouze v Austrálii. Hnízdí si v bažinách nebo zarostlých jezerech. Zbarvení je zcela černé, pouze na křídlech jsou bílé plochy, které jsou patrné během letu ptáka. Labuť černá si staví hnízda přímo na vodě nebo malých ostrůvcích. Hnízdo je hromada bažinné vegetace. Snůška obsahuje od 5 do 7 vajec bělošedé barvy. Černá labuť je důvěřivá a snadno zkrotitelná.
Labuť černohrdlá žije v Jižní Americe. Pták dostal své jméno díky své barvě: jeho tělo je pokryto bílým peřím a jeho krk a hlava jsou tmavé. Labuť černokrká krásně plave, ladně ohýbá krk.
labuť tundra má malé rozměry (hmotnost od 5 do 7 kg.). Usazuje se v tundře v Eurasii. Hnízdí v deltách řek a bažinatých lesích.
Labutě tundrové se vyznačují chováním v období páření. Samec na souši před samicí tančí, mává křídly a vydává zvonivé zvuky. Labuť tundra staví svá hnízda ve vyšších polohách.Snůška obsahuje 2-5 vajec, která samice inkubuje 30 dní. Živí se rostlinnou potravou získanou jak na vodě, tak na souši. Někdy jí malé ryby.
Labutě se živí rostlinnou a živočišnou potravou (stonky a kořeny vodních rostlin, drobný vodní hmyz a živočichové). Labuť tundra žere trávu a rostliny na souši (obvykle se vytrhává tráva kolem hnízda) a jí malé ryby.

Všechny labutě jsou monogamní ptáci. Partnera si vybírají jednou a na celý život.Pokud jejich milovaný partner zemře, pak pouze v tomto případě hledá labuť nového partnera.
Labuť zpěvná si hnízdo vyrábí z rostlinného materiálu. Velikost základny hnízda může být od 1 do 3 metrů v průměru. Období kladení vajec nastává v květnu až červnu. Inkubaci provádí pouze samice. Snůška obvykle obsahuje od 3 do 6 bílých nebo nažloutlých vajec. Inkubace trvá 35-40 dní. Samec zůstává po celou dobu poblíž hnízda. Když se blíží nebezpečí, dá hlasem signál samici a samice, která předtím zasypala snůšku chmýřím a rostlinami, vzlétne z hnízda. Ptáci krouží ve vzduchu, dokud nebezpečí nepomine, načež se samice vrátí do hnízda. Mláďata se líhnou v polovině nebo koncem léta.
Rodiče se o své potomky starají rok po jejich narození. Často celá rodina odjíždí na zimu do teplých krajin. Rodiče a mláďata zůstávají všude spolu.
Labutě tundrové se vyznačují chováním v období páření. Samec na souši před samicí tančí, mává křídly a vydává zvonivé zvuky. Labuť tundra staví svá hnízda ve vyšších polohách.Snůška obsahuje 2-5 vajec, která samice inkubuje 30 dní. Narozená mláďata jsou připravena k letu do 45 dnů.
Zdraví pro vás a vaše mazlíčky!
© 2025 tým “ZOOVET”
Vždy vám rádi pomůžeme!
Konzultace 24/7:
+7 (495) 775-94-24
Jmenování
[email protected]