Jak poznat černého draka na obloze a proč je to shit-hawk? | Pikabu
Vzhled a chování. Středně velký dravec (jeden a půlkrát větší než vrána). Délka těla je 48–60 cm, hmotnost 750–1 500 g, rozpětí křídel 130–180 cm Samec a samice mají podobné zbarvení a jsou téměř stejní. Stavba těla je lehká, křídla a ocas jsou protáhlé, v poměru k velikosti ptáka se zdají příliš velké. Nohy jsou poměrně krátké, holeně mají vyvinuté „kalhoty“ z podlouhlého peří, nártoun není opeřený, tlapky a zobák jsou slabé.
popis. Obecná barva se pohybuje od červenohnědé po tmavě hnědou, hlava je světlejší, s šedavým nádechem. Na hlavě a těle se podél trupu vyvinuly tmavé pruhy a na lopatkách a křídlech je rozmazaný vzor. Duhovka je hnědá nebo žlutohnědá, zobák je tmavý, obilek a neopeřené části nohou jsou žluté. Za letu drží dlouhá křídla s dobře definovanými „prsty“ (konce primárních letkových per) ve stejné rovině jako tělo. Často se vznáší, dělá složité postavy ve vzduchu, manévruje, kormidluje s nataženým ocasem. Zespodu jsou při dobrém osvětlení vidět neostré úzké tmavé pruhy na ocasu a letkách a o něco světlejší „okna“ na křídlech tvořená posledními primárními letkami. Šedivý podocas kontrastuje s tmavším hnědým podocasem. Na vrchní části křídel je patrné diagonální prosvětlení, tvořené kryty sekundárních letek.
Východní poddruh M. m. lineatus“luňák ušatý“, distribuovaný na východ od Volhy, je znatelně větší západní M. m. migranty, se vyznačuje tmavými ušními pery, kontrastnějšími křídly, na kterých jsou jasně viditelná světle šedá “okna” a “prsty” a sekundární letky jsou znatelně tmavší a menší kontrast mezi ocasem a podocasem. Mládě se od dospělce liší pestřejším zbarvením – bohatými světle okrovými pruhy na spodní straně těla, světlými okraji na letce a skrytým peřím křídla a tmavou oblastí kolem oka. Cere a tlapky jsou matné, šedožluté.
Létající pták má více kontrastní křídla, s dobře definovaným světlým “okénkem” dole a okrovým vzorem na krytech nahoře. Někdy je na horním ocasu vidět světlá skvrna ve tvaru půlměsíce. Zářez na ocasu je špatně vyvinutý, spodní část ocasu nekontrastuje v tónu s ocasem. Od všech našich dravců, kromě luňáka červeného, se liší mírně rozeklaným ocasem, když je ocas široce roztažen, zářez nemusí být patrný. Při vznášení jsou křídla mírně ohnutá, je patrné ohnutí zápěstí.
Hlas. Vysoký, vibrující trylek, připomínající hříběcí řehtání.kámo. “, pískej, když si děláš starosti”piju“, vrzající”Kirri“, náhlý “ki-vi-ki-ki-ki“.
Distribuce, stav. Rozšířený druh po celé východní polokouli, v Rusku hnízdí od severní tajgy (vzácné) až po ostrovní lesy stepních a pouštních zón (běžné). Zimuje v tropech a subtropech Asie a Afriky a létají tam i někteří nedospělí jedinci. Populace se v posledních desetiletích snížila na východě regionu;
Život. Preferuje mozaikové krajiny, obvykle v říčních nivách, v blízkosti jezer a bažin, na okraji obydlených oblastí. Vyhýbá se souvislým lesním plochám a zcela otevřeným prostranstvím. Obecný sběrač, živí se širokou škálou živé kořisti, mršiny a potravinového odpadu na západě regionu, v jeho stravě převažují mrtvé ryby, obojživelníci a bezobratlí, na východě mu dominují hlodavci; Tvoří shluky, zejména mimo hnízdní období, na skládkách, smetištích a v blízkosti jatek, kde plní roli mrchožrouta.
Přichází brzy, v období otevírání řeky a tání sněhu. Staví si poměrně malá a nenápadná hnízda dosti vysoko v korunách stromů. Hnízdním materiálem je hnůj, hadry, různé odpadky, čerstvá tráva a zelené větve. Hnízda se obvykle používají několik let. Na jihu někdy vytváří husté hnízdní kolonie o deseti i více párech. Snůška obsahuje 2–4 bílá vejce s nahnědlými skvrnami. První ochmýřené opeření kuřátka je červenohnědé, druhé je našedlé. V blízkosti hnízda jsou ptáci opatrní a někdy agresivní. Mladí ptáci opouštějí hnízdo 1,5 měsíce po vylíhnutí. Let trvá od srpna do října a během migrace někdy tvoří hejna desítek a stovek ptáků.

Černý drak (Milvus migrans)

Pojďme zjistit, jaký druh ptáka je tento černý luňák, proč se mu říká shit-hawk a jak ho odlišit od ostatních denních predátorů na obloze i na zemi.
Luňák černý (lat. Milvus migrans) je středně velký denní dravec. Je považován nejen za nejběžnějšího pravého draka, ale za jednoho z nejběžnějších ptáků z rodiny jestřábů. Celosvětová populace čítá 6 milionů ptáků. A drak se vyskytuje téměř všude, kromě amerických kontinentů a Antarktidy. Nyní podrobněji.

Zblízka můžeme luňáka rozlišit podle mírného panašování a světlejší hlavy. Mláďata jsou světlejší a barevnější
Nejprve se pokusme naučit, jak je odlišit od ostatních denních predátorů. Luňák černý, jak jsem již řekl, je středně velký pták, o něco větší než vrána (asi jedenapůlkrát). Pták je dlouhý až 60 cm a má rozpětí křídel asi 1,5 metru. Hlavním rozdílem černého draka v letu je jeho mírně rozeklaný ocas, to znamená, že je pozorována mírná bifurkace. No, na obloze to bude vypadat, jak název napovídá, černé, i když samotné opeření je hnědé nebo tmavě hnědé. Křídlo je během letu mírně ohnuté v oblasti zápěstí. Při pohledu zblízka má drak světle „strakatý“ vzhled v opeření na těle a jeho hlava je obvykle lehčí než tělo. Možná, vyzbrojeni těmito znalostmi, budete schopni rozlišit draka od ostatních predátorů i vysoko na obloze.

Silueta černého draka na obloze je snadno rozpoznatelná podle jeho rozeklaného ocasu a mírně složených křídel. Mají také malé světlé skvrny na křídlech, ohraničené červeně. Luňák černý se od ostatních luňáků liší právě velmi tmavým opeřením.
Nyní o jeho rozšíření. Je těžké alespoň jednou v životě nevidět černého draka. Žije ve většině Eurasie, kromě Saharské pouště v Africe, a má také trvalé bydliště v Austrálii. Z mírných zeměpisných šířek se pták stěhuje do tropů na zimování, ale trvale žije na jihu. Je zajímavé, že tito ptáci se nenacházejí v některých oblastech jihovýchodní Asie. Například ve většině Indonésie. Není jim absolutně jasné, co je tam špatně. U nás se vyskytuje téměř po celé zemi, kromě Dálného severu a Dálného východu.

Rozsah Black Kite: oranžová – pouze v létě, tmavě zelená – celoročně, modrá – pouze v zimě, světle zelená – jiný druh, parazitický luňák
Luňák černý obecně není v jídle vybíravý. Jí vše od těstovin od popelnic až po drobnou zvěř. Velký milovník jak mršiny, tak farmářských kuřat. Vážně, miluje jíst všechno tak moc, že mu britští námořníci přezdívali, promiňte Francouzi, shite-hawk. Název se samozřejmě používal i pro supy, později pro racky, ale stále pod ním byli zahrnuti luňáci. Náš hrdina má ale víc než jen ponižující přezdívku. Fire Hawk je to, čemu se v Austrálii někdy říká černý drak. Černí draci jsou považováni za nositele lesních požárů. Ano, to je mimořádný pták. To už je něco na úrovni mýtů. Místní obyvatelé vyprávějí příběhy, kdy viděli draky chytat hořící větve a odnášet je do svých lovišť, aby si pochutnávali na mrtvolách mrtvých zvířat. Je to strašidelné a hrozivé, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by to podpořily. Nebo jsem to nenašel. U nás luňák černý ve folklóru zakotvil jako velký milovník slepic a jiných kuřátek. Mnozí si ale také uvědomují jeho mrchožroutskou povahu.
— Dobrá slepice vidí jedním okem obilí a druhým luňáka.
Luňáci se již dobře přizpůsobili životu vedle lidí. Dnes tento druh není ohrožen, existují pouze izolované postižené populace. Celkově se pták ukázal jako dobře přizpůsobený naší civilizaci. Draci často krouží nad hlavními silnicemi v naději, že najdou sražené zvíře. Ptáci také rádi sledují zraněná zvířata, která lidé během lovecké sezóny minuli. No a nejkurióznější na tom bylo, že dravci používali igelitové sáčky ke zdobení svých hnízd. Draci jsou typem ptáka, který nepoužívá zdobení hnízda k tomu, aby si našel partnera, ale aby informoval soutěžící: „Podívejte, jaké hnízdo! Tohle nemůžeš, jsem silnější, vyčistím ti zobák. Tečka!” A z nějakého důvodu si pták vybral bílý plastový sáček, aby to signalizoval ostatním drakům. Toto chování ptáků bylo zaznamenáno ve španělském národním parku.